ТЪРНОВО ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДЕДИТЕ НИ

Сайтът е качен в безплатно уеб пространство, което предполага нежелани реклами, ето начини как да ги блокирате

СТАТИСТИКА

Blog

Home » 2014 » December » 16 » Доктор Трейман
11:55 AM
Доктор Трейман

 Доктор Фьодор Фьодорович Трейман – основател на санаториума за гръдни болести на „Света гора” – гр. В. Търново

   Д-р Фьодор Фьодорович Трейман е роден в Рига през 1886 г. Неговите деди са били потомствени лекари от прибалтийските немци, дошли с Екатерина Велика в Русия.        

 Завършва Висшата военно-медицинска академия в Санкт Петербург и участва в Първата световна война. По време на Февруарската революция е избран в Учредителното събрание, а по-късно след конфликт с болшевиките се включва в Бялата армия и в Ледения й поход. Поверена му е военно-полевата болница във Врангеловата армия, в която достига до чин генерал. От Новорусийск армията на генерал Врангел се прехвърля на полуостров Галиполи и оттам една част преминава в Сърбия, а друга в България. След разгрома на Бялата армия, заедно с корпуса на ген. Кутепов, д-р Трейман  идва в гр. В. Търново. Щабът на корпуса, заедно с руската болница, се установяват в старопрестолния град. По това време градът наброява около 10 000 души, а квартируващата армия – два пъти повече. Д-р Трейман постъпва в трудовите войски на Стамболийски и организира нейните медицински служби. Като лекар специалист д-р Трейман преценява нуждата от по-сериозно лечение на туберкулозно болните от социално най-слабата част от населението. Той среща подкрепата на търновската общественост в лицето на лекарите Раев, Джаков, аптекаря Воденичаров, търговците братя Карачорови и други родолюбиви търновци. През 1931 г. се открива частна болница на д-р Трейман, а на 1 септември 1937 г. се открива Санаториум за гръдоболни на „Света гора” край В. Търново.

Санаториумът след построяването му.

Цялото семейство на д-р Трейман се посвещава на грижите за болните в санаториума, извършва и профилактика. Това продължава до края на дните му.

 

С болните.

 

 

 

 

 

 

 

    В болничната стая със семейството.

 

 

 

 

 

След 9.ІХ.1944 г. д-р Трейман е арестуван от пристигналите органи на НКВД. По време на разпитите се самоубива.

Днес неговите наследници живеят в градовете София, Габрово и Плевен. След 10.ХI.1989 г. те не предявяват искания за връщане на болницата, като изявяват желание пред Търновската община тя да носи името на дядо им. Това става през 1998 г. с решение № 803 на Общинския съвет в гр. В. Търново.

    Автор: Радка Пенчева

    Семья Трейман – воспоминания

Описание Сума
Дарение BGN

Views: 786 | Added by: Gret | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar

ТЪРСЕНЕ В САЙТА


ГЛЕДАЙТЕ ОНЛАЙН КАНАЛ С ПАНОРАМИ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Generated image

FACEBOOK СТРАНИЦА

Старо Търново

Копирането на материали от "Търново през погледа на дедите ни" в други интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника посредством добре видима хипервръзка-http://starotarnovo.ucoz.com
ДАРЕНИЕ ЗА САЙТА
Generated image

ЧАТ