ТЪРНОВО ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДЕДИТЕ НИ

Сайтът е качен в безплатно уеб пространство, което предполага нежелани реклами, ето начини как да ги блокирате

СТАТИСТИКА

Blog

Home » 2014 » December » 23 » Леон Филипов
2:36 PM
Леон Филипов

Леон Филипов - най-големият дарител на Велико Търново за всички времена

Роден е на 17 март 1880 г. във Велико Търново в заможното семейство на Филип Агопов, или както е по-известен - Филип Елмазчи. Майка му Мариола е била търсена и уважавана лечителка. Леон не продължава златарския занаят на баща си, но от него наследява любовта към изкуството, сръчните ръце и точното око. Скицира, рисува или изработва като гипсов макет известни места и сгради от Велико Търново, Арбанаси, Трявна, Асеновград и др. Леон Филипов е нямал висше образование. Завършил е като външно лице Търновската мъжка гимназия на 23 юни 1914 г. и кондукторски курс в София. Говорил е добре френски, немски, руски и турски езици. Сред документите му има запазени свидетелство за успешно завършен курс по винарство и удостоверение от Министерството на обществените сгради, пътищата и благоустройството, че е "техник строител с право на свободна техническа практика."

    Леон Филипов е проектирал много сгради, сградата на бившия окръжен съвет на площада пред Царевец,  сградата на старото военно училище. По негов проект се строи и паметникът – костница на отец Матей Преображенски край Ново село. Негово дело е и костницата в Дряновския манастир.
 

   Леон Филипов е проектант и на една от най-красивите сгради на Велико Търново - хижа "Трапезица", построена на историческия хълм Царевец и тържествено осветена на 24 май 1922 г. До 1945 г. хижата е била център на активна културно-просветна и туристическа дейност. Днес тази сграда не съществува. Леон Филипов изработва и релефна карта, както е изглеждала България през 1922г.

 Най-известната днес арбанашка къща - Констанцалиевата, също е съхранена благодарение на Леон Филипов. След земетресението през 1913 г. тя е била полуразрушена. Правени са тогава постъпления от обществени организации държавата да отпусне средства за възстановяването на този рядко красив архитектурен паметник, но без особен успех. Тогава Леон Филипов купил със собствени средства Констанцалиевата къща, скицирал и заснел отделните елементи и я реставрирал изцяло в първоначалния ѝ вид.
Макетите на старите сгради в Търново, които Леон Филипов е скицирал са част от постоянната експозиция на Регионалния исторически музей на града.
„Честта е най-голямото богатство...“ - с тези думи започва една бележка, оставена от Леон Филипов и концентрирала в себе си цялата житейска философия на бележития търновчанин. Достигнал до преклонната възраст от 96 години, той никога не се отклонява от това свое верую и посвещава голяма част от времето си, за да скицира, нарисува или изработи като гипсови макети известни места и сгради от Велико Търново, Арбанаси, Трявна, Асеновград. С рядко упорство и страст той успява да материализира късчета от времето, в което е живял.
Леон Филипов умира на 9 септември 1976 г. в Старческия дом във Велико Търново. Няма наследници, затова и оставя всичко на любимия си град. В Дома за стари хора би трябвало все още да има запазени чаши от неговия сервиз. Запазена е родната му къща, която се намира под Царевец. Преди години в нея е била администрацията на Регионалния исторически музей, днес там е фондът „Леон Филипов”.
Източници: статии на Сашка АЛЕКСАНДРОВА, Момчил БАЕВ

 

Трейлър от документалния фил за Леон Филипов "Човекът, който спира времето". Румяна Николова - сценарист, режисьор и оператор, Снимки - архив на Леон Филипов в Регионален исторически музей Велико Търново.

Описание Сума
Дарение BGN

Views: 751 | Added by: Gret | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar

ТЪРСЕНЕ В САЙТА


ГЛЕДАЙТЕ ОНЛАЙН КАНАЛ С ПАНОРАМИ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Generated image

FACEBOOK СТРАНИЦА

Старо Търново

Копирането на материали от "Търново през погледа на дедите ни" в други интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника посредством добре видима хипервръзка-http://starotarnovo.ucoz.com
ДАРЕНИЕ ЗА САЙТА
Generated image

ЧАТ