ТЪРНОВО ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДЕДИТЕ НИ

Сайтът е качен в безплатно уеб пространство, което предполага нежелани реклами, ето начини как да ги блокирате

СТАТИСТИКА

Blog

Home » 2017 » April » 27 » Първият български книжар Велчо Джамджията(1778-1835г.)
7:39 PM
Първият български книжар Велчо Джамджията(1778-1835г.)

Първият български книжар- Велчо Джамджията от Велико Търново

Първият книжар в България е вдъхновителят и организатор на първото по замисъл голямо въстание у нас — Велчо Атанасов Джамджията, дал името си на заверата от 1835 година. Велчо Атанасов е роден през 1778 г. във В.Търново. На 20 годишна възраст се спречкал с едно турче и бива принуден да избяга в Букурещ, дето успял да завърти добра търговия. Оттам се преместил в големия тогава търговски град Брашов, а след две години — в Будапеща, след което се прибира и оженва в родния си град. Тук е търгувал с галантерия и платна — изобщо със стоки от всички браншове, и затуй го наричали още и Болтажията. Най-вече той търгувал с джамове, цветни стъкла, чаши, кани и пр., които много се харчели. Нашите свещеници и калугери, чиито книги били изхабени, поради дългото им употребление — имайки предвид връзките с чужбина на Велчо Атанасов, замолват го да им достави нови от Русия. И той ги послушал. Пише в Киев и Москва и за пръв път внася църковни книги в турската империя през 1809 г. за нуждите на нашите църкви и манастири, като складира в дюкяна си значително количество от тия книги. И така е сложил началото на първата книжарница в България.Това, разбира се, ядосва гръцките владици, които виждат, че техните църковни книги ще бъдат изместени от славянските, и затова Велчо Атанасов бива жестоко преследван. А това го накарва наскоро да се отдаде и на политическа борба.Същият Велчо Атанасов наема една съседна къща и открива през 1822 г. първото българско народностно училище за своите, роднинските и близките по съседство деца. Такива училища е имало вече в околните села, но само Велчо се решил да отвори такова и в своя град — сърцето на българщината, дето до тогава всички са се учили с гръцка азбука. Дюкянът — книжарницата на Велчо Джамджията се намирал на главната тогава и сега търновска улица „Баждарлък".
Велчо е обесен тъкмо пред своя дюкян на разпети петък — 5 април 1835 год. — пазарен ден — на един железен стълб в източния край на Баждарлъка, дето на 5 май ще се освети паметника—обелиск, издигнат от признателното потомство.
Подробности за тоя бележит българин, който е поискал да спечели свободата на родината си със собствени народни сили и е родоначалник на българското книжарско дело, ще се намерят в юбилейните сборници, издадени от В. Търновската община и от Централния комитет за честване стогодишнината на Велчовата завера, съдържащи много документи, също и статии от наши професори, учени, общественици и потомци на самия Велчо. Трябва да отбележа, че книжарницата на Т. Джамджиев, просъществувала дълги години във В.Търново, после пренесена в София, принадлежи на внуци на Велчо Джамджията — първият книжар в България.
Ст. Н. Колендаров
Из Общински вестник "Велико Търново" от 1935 г.
Грета Костова- Бабулкова
Старо Търново

Описание Сума
Дарение BGN
 
 
 
Views: 371 | Added by: Gret | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar

ТЪРСЕНЕ В САЙТА


ГЛЕДАЙТЕ ОНЛАЙН КАНАЛ С ПАНОРАМИ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Generated image

FACEBOOK СТРАНИЦА

Старо Търново

Копирането на материали от "Търново през погледа на дедите ни" в други интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника посредством добре видима хипервръзка-http://starotarnovo.ucoz.com
ДАРЕНИЕ ЗА САЙТА
Generated image

ЧАТ