ТЪРНОВО ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДЕДИТЕ НИ

Сайтът е качен в безплатно уеб пространство, което предполага нежелани реклами, ето начини как да ги блокирате

СТАТИСТИКА

Home » 2015 » January » 30 » Д-р Владимир Витанов
4:27 PM
Д-р Владимир Витанов

Д-р Владимир Витанов е лекар, общественик и дарител на тубболницата във Велико Търново.

Дарителят Владимир Г. Витанов е роден през 1872 г. във Велико Търново. В продължение на една година учи история във Висшето училище в София, след което заминава да учи медицина в Монпелие и Париж. След като завършва образованието си, Витанов се завръща в България и постъпва на работа като околийски лекар в Дряново. По-късно става и ординатор в държавната болница в Търново. Дълги години е управител на държавната болница във Враца. Тъй като е човек с широка култура и разностранни интереси, той живо се интересува от обществения живот. През 1897г. се включва в дейността на читалище „Надежда" (В. Търново), става член на настоятелството му и негов председател. Заселва се във Враца, където влиза в ученолюбивото дружество „Развитие", което подпомага читалището в града. Умира във Враца през 1930г.

Още докато е жив, доктор Витанов споделя с близките си желанието  да направи няколко големи дарения. Волята му е да предостави 200 хиляди лева за образуване на фонд при държавната болница в Търново, 50 хиляди лева за читалище „Надежда" , 20 хиляди лева за туристическото дружество „Трапезица" и 20 хиляди лева за дружество „Развитие" във Враца. Витанов не поставя изрични условия относно целите, за които да се изразходват средствата или приходите от тях.

Със съпругата си имат две дъщери, които много млади умират от туберкулоза. В памет на двете деца, нещастните родители правят завещание. Животът на семейството преминава в София.

Д-р Витанов и съпругата му още приживе даряват цялото си имущество за лечение на туберкулозно болни в Търновска област и за отделение за гръдно болни /Диспансер за пневмофтизиатрични заболявания/.

Изпълнението на завещанието на семейство Витанови започва след смъртта им. Когато умира докторът, завещанието е било регистрирано в общината в София, но е отворено едва когато умира и съпругата му Донка. Това става в началото на 70-те години на ХХ век.

Волята на двамата дарители е прочетена пред комисия, съставена от хора на Министерството на здравеопазването, Дирекцията на народното здраве и представители на търновския диспансер по белодробни заболявания.

През 1931 г. държавната болница в Търново получава 100 хиляди лева, с които е образуван фонд, чиито приходи да бъдат използвани за нуждите на болничното заведение. В знак на почит към паметта на доктор Витанов на видно място до главния вход на болницата е поставен бронзовият му бюст, изработен от Светослав Йоцов. Скулптурата е дар от съпругата на д-р Вл. Витанов и е тържествено осветена на 2 октомври 1932 г.
На свой ред читалище „Надежда" и дружество „Трапезица" в Търново получават съответно по 25 хиляди лева и 10 хиляди лева, а дружество „Развитие" във Враца – 20 хиляди лева. Няма данни за какво са използвани сумите.

Диспансерът е разкрит като самостоятелен на 1 юли 1946 г. Тогава тук е имало един главен лекар д-р Петрова, един лекар, един фелдшер и една медицинска сестра. Гръдното отделение, което е съществувало преди него, е преминало към диспансера.

Когато завещанието е отворено, става ясно, че диспансерът в старата столица притежава голям апартамент на ул. „Ангел Кънчев” в София, а това е улица на десетина минути от НДК, в самия център на града. И още две кантори на „Позитано”. За болните от туберкулоза в Търново остава и цялата покъщнина на семейство Витанови. Всичко това е описано в протоколи, които съобщават, че ненужните вещи са разпродадени на търг и парите са дадени на търновския диспансер.

„Ние продължаваме да ползваме апартамента на д-р Витанов и днес. Там остават наши лекари, когато ходят на специализация в София. До преди регистрацията на болниците като търговски дружества те спяха в апартамента напълно без пари. Сега сме длъжни да го отдаваме под наем. На нашите лекари го даваме за 10 лв. на вечер, на другите – за малко повече”, обяснява д-р Иванчо Драганчев - началник на диспансера.

"Завещаните" 150 златни наполеона били завързани в кърпа и прибрани в една от стаите на апартамента в София, скрити в колан, направен от марля, и прибрани измежду скъпия порцелан на семейството. Порцеланът бил подреден в шкафове в една от стаите.

Когато наполеоните излизат наяве, се събира комисия. Тя предава богатството на БНБ. От сумата, която банката изплаща на държавата, е закупен апарат за кислородотерапия. Този апарат се нарича „Бърд” и представлява машина, около която болните се нареждат. Тя разпръсква кислород, който им помага да дишат. Използван е в продължение на 20 г. и е бракуван през 90-те години на ХХ век.

Двете кантори, които диспансерът притежава, са отдадени под наем на софийски адвокати.

Базата на диспансера, която се намира на Света гора е построена с дарение. Тя е дело на белогвардейския генерал Фьодор Трейнман, който е началник на полевата военна болница на армията на Врангел.

bg.wikipedia.org , НПО Портал, www.ngobg.info

Описание Сума
Дарение BGN

Views: 567 | Added by: Gret | Rating: 0.0/0

ТЪРСЕНЕ В САЙТА


ГЛЕДАЙТЕ ОНЛАЙН КАНАЛ С ПАНОРАМИ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Generated image

FACEBOOK СТРАНИЦА

Старо Търново

Копирането на материали от "Търново през погледа на дедите ни" в други интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника посредством добре видима хипервръзка-http://starotarnovo.ucoz.com
ДАРЕНИЕ ЗА САЙТА
Generated image

ЧАТ