ТЪРНОВО ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДЕДИТЕ НИ

Сайтът е качен в безплатно уеб пространство, което предполага нежелани реклами, ето начини как да ги блокирате

СТАТИСТИКА

Home » 2015 » January » 16 » Фабриката на Стефан Сарафиди за преработка на пашкули
1:46 PM
Фабриката на Стефан Сарафиди за преработка на пашкули

  Освен фабриката на Ст. Карагьозов в Търново имало и друга фабрика за преработка на пашкули — на Стефан Сарафиди, открита през 1868 г., която се движела с ръчна сила и просъществувала до 1886 г., известна по името на собственика си като “Сарафидова”. През 1893 г. фирмата Ангелов - Петров - Георгиев я вземат под наем, като започват само да пекат пашкули и ги изнасят неточени. Интересно е да се знае, че в края на XIX и началото на XX век бубарството в нашия край се разраства, за което свидетелстват и големите черничеви насаждения и фактът, че годишно в града на Асеневци се обработват около петдесет хиляди килограма пашкули. Окончателно тази фабрика била затворена по време на Балканската война.
Старите търновци изпитват уважение и респект към Стефан Сарафиди, който, „макар да носеше гръцко фамилно име, беше обаче чист българин, търновец… с всичката вънкашност на първенец в своята епоха: фес, бяла, подстригана ала турка брада, черна, сукнена стамболка и обувки в скърцащи кожени галоши, каквито по-първите хора лете и зиме носеха по онова време”. Богат и с голямо влияние сред властта преди Освобождението, той се отличава с родолюбие и е част от градските първенци, които не опетняват името си и с „най-малката непочтена постъпка”. След Руско-турската война 1877 - 1878 година Стефан Сарафиди продължава да е част от каймака на търновското общество и е един от най-авторитетните местни търговци и индустриалци. Че старостоличанинът е представител на елитните боляри, свидетелства и фактът, че той е сред щастливите петима собственици на файтони. Неговото най-модерно за времето си возило се отличава от останалите по това, че е покрито с червена коприна и се забелязва отдалеч. Фамилията е собственик на къща с ново за времето си вътрешно оформление и обзавеждане със силно изразено европейско влияние. Информация „за тая бележита къща” откриваме в спомените на Тодор Янков от 1939 година. Домът обаче е интересен не само с модерния си европейски вид, но и поради факта, „че сам по себе си е исторически”. През 1879 година в „този малък дворец” притежателят на намиращата се на Севлиевското шосе фабрика за точене на коприна Стефан Сарафиди „приютява” първите строители на нова България - участниците в Учредителното Народно събрание, приело Първата българска конституция, известна като Търновска. В дома на Стефан и Венетия Сарафови нощува руският императорски комисар княз А. М. Корсаков. А През 1879 година в известния търновски дом отсяда и новоизбраният български княз Александър I Батенберг. Точно тогава избухва в цялата западна част на Велико Търново голям пожар и помрачава събитието.

Сравнително по-малко предприятие за производство на коприна в Търново открил хаджи Николи. В неговата работилница били инсталирани 4 долапа по италиански образец.
Източници: статия на Тодорка Недева и книгата "Велико Търново през вековете"

Описание Сума
Дарение BGN

Views: 475 | Added by: Gret | Rating: 0.0/0

ТЪРСЕНЕ В САЙТА


ГЛЕДАЙТЕ ОНЛАЙН КАНАЛ С ПАНОРАМИ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Generated image

FACEBOOK СТРАНИЦА

Старо Търново

Копирането на материали от "Търново през погледа на дедите ни" в други интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника посредством добре видима хипервръзка-http://starotarnovo.ucoz.com
ДАРЕНИЕ ЗА САЙТА
Generated image

ЧАТ