ТЪРНОВО ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДЕДИТЕ НИ

Сайтът е качен в безплатно уеб пространство, което предполага нежелани реклами, ето начини как да ги блокирате

СТАТИСТИКА

Home » 2015 » April » 22 » Легенда за потъналата камбана.
8:31 PM
Легенда за потъналата камбана.

На най-високото място на Царевец някога имало красива камбанария. Камбаната, която огласяла царския град и околността, била изработена от прочут майстор. Самият Иван Асен II поръчал камбаната и наистина тя звъняла с меден глас за добро и лошо. По-късно, когато турците завзели Търново, нарекли това място Чантепе (Камбанен връх), направили на джамии красивите църкви, а камбанарията изгорили. Когато догорели и последните дъбови греди, тежката медна камбана рухнала на земята и потънала. Турският паша искал да заличи всеки спомен за нея и затова заповядал да я изкопаят и да направят от нея секири. Започнали турците да копаят, но колкото по-дълбоко стигали те, толкова повече потъвала камбаната. Не могли да я открият и се отказали. Дори забравили за камбаната. Но българите никога не забравили, че камбаната е някъде там и когато дойде време, ще се обади. Затова зачакали.
Легендата разказва още, че през 1876 г., когато избухнало Априлското въстание, всяка нощ изпод земята на Царевец ехтяла камбана-ту бодро и весело, ту глухо и тъжно. С ясен, тържествен глас я чули да звъни една година по0късно, когато войските на генерал Гурко влезли в града на българските царе. В легендата има частица истина. Още повече че в Брашовския миней тази камбана я има нарисувана.
 Моско Москов след освобождението открива кладенец кула. Тогава кладенецът бил почистен и от него бликнала вода, която според историите, предавани от уста на уста, е утолявала жаждата на войниците. Кладенецът се намира на няколко метра от Патриаршията и е дълбок 150 м и според преданието стига чак до реката. Пак според легендата в него са всички богатства на българските царе и всичкото злато.

Източник: "Легенди за Търновското царство" - Живка Радева

Описание Сума
Дарение BGN
 
 
 
Views: 649 | Added by: Gret | Rating: 0.0/0

ТЪРСЕНЕ В САЙТА


ГЛЕДАЙТЕ ОНЛАЙН КАНАЛ С ПАНОРАМИ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Generated image

FACEBOOK СТРАНИЦА

Старо Търново

Копирането на материали от "Търново през погледа на дедите ни" в други интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника посредством добре видима хипервръзка-http://starotarnovo.ucoz.com
ДАРЕНИЕ ЗА САЙТА
Generated image

ЧАТ