ТЪРНОВО ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДЕДИТЕ НИ

Сайтът е качен в безплатно уеб пространство, което предполага нежелани реклами, ето начини как да ги блокирате

СТАТИСТИКА

Home » 2015 » April » 22 » Кладенецът до Патриаршията още крие царските съкровища. Легенда за потъналата камбана.
8:31 PM
Кладенецът до Патриаршията още крие царските съкровища. Легенда за потъналата камбана.

На най-високото място на Царевец някога имало красива камбанария. Камбаната, която огласяла царския град и околността, била изработена от прочут майстор. Самият Иван Асен II поръчал камбаната и наистина тя звъняла с меден глас за добро и лошо. По-късно, когато турците завзели Търново, нарекли това място Чантепе (Камбанен връх), направили на джамии красивите църкви, а камбанарията изгорили. Когато догорели и последните дъбови греди, тежката медна камбана рухнала на земята и потънала. Турският паша искал да заличи всеки спомен за нея и затова заповядал да я изкопаят и да направят от нея секири. Започнали турците да копаят, но колкото по-дълбоко стигали те, толкова повече потъвала камбаната. Не могли да я открият и се отказали. Дори забравили за камбаната. Но българите никога не забравили, че камбаната е някъде там и когато дойде време, ще се обади. Затова зачакали.
Легендата разказва още, че през 1876 г., когато избухнало Априлското въстание, всяка нощ изпод земята на Царевец ехтяла камбана. Звънът й бил ту бодър, ту тъжен. Но когато година по-късно войските на Гурко влезли в Търново, камбаната възвестила техния победоносен ход с тържествен звън. На най-високото място на Царевец днес се издига Патриаршията. Според археолога Йордан Алексиев в легендата има частица истина. Още повече че в Брашовския миней тази камбана я има нарисувана.
Първите разкопки на Царевец е правил Жорж Сьор през 1900 г. Но данни за намерена камбана няма. Шест години по-късно Моско Москов открива кладенец кула. Тогава кладенецът бил почистен и от него бликнала вода, която според историите, предавани от уста на уста, е утолявала жаждата на войниците. Кладенецът се намира на няколко метра от Патриаршията и е дълбок 150 м и според преданието стига чак до реката. Пак според легендата в него са всички богатства на българските царе и всичкото злато. Преди години е имало акция по неговото почистване, но амбициозните мъже стигнали само до 9 метра дълбочина. Кладенецът има диаметър 70 на 90 см и е много трудно да се влезе в него. Вътре може да слезе само един човек, и то със специално оборудване. Може би заради това и иманярите не са успели да стигнат до водата в кладенеца и естествено, до златото.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА
http://www.borbabg.com

Описание Сума
Дарение BGN

Views: 581 | Added by: Gret | Rating: 0.0/0

ТЪРСЕНЕ В САЙТА


ГЛЕДАЙТЕ ОНЛАЙН КАНАЛ С ПАНОРАМИ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Generated image

FACEBOOK СТРАНИЦА

Старо Търново

Копирането на материали от "Търново през погледа на дедите ни" в други интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника посредством добре видима хипервръзка-http://starotarnovo.ucoz.com
ДАРЕНИЕ ЗА САЙТА
Generated image

ЧАТ