ТЪРНОВО ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДЕДИТЕ НИ

Сайтът е качен в безплатно уеб пространство, което предполага нежелани реклами, ето начини как да ги блокирате

СТАТИСТИКА

Home » 2015 » September » 4 » Легенда за Балдуин Фландърски
6:22 PM
Легенда за Балдуин Фландърски

 

 

 

 

 

 

Балдуиновата кула се издига в югоизточната част на крепостта Царевец в град Велико Търново, в непосредствена близост до Френкхисарската порта. Комплексът имал връзка с единственото водоснабдително съоръжение извън стените на цитаделата. Освен входа, средновековната кула охранявала и водохранилището. В близост до кулата е било южното стълбище спускащо се към филтрационен кладенец.

Името на Балдуиновата кула е свързано с легендата (Легенди за Търновското царство), че в нея е бил затворен и намерил смъртта си латинският император Балдуин (Бодуен) Фландърски, който бил пленен от българският цар Калоян след битката при Одрин през 1205г. Вероятно базирайки се основно на слухове, тази легенда е описанa и от Алберик - средновековен каноник и хронист на Първия кръстоносен поход.

Над крепостните стени на Царевец се извисява кула. Народът я нарича Балдуиновата. Вече седем столе­тия с нея е свързана тъжна легенда за невярната българска царица и смъртта на красив юначен ри­цар...

Щастливи били българите със своя цар, мла­дия Иваница. Заради мъжката му хубост гърците го нарекли Калоян. Към победни битки ги водел царят. Една след друга се предавали вражеските крепости. В последния бой царските войници успели да пленят не кого да е, а самия император Балдуин от Фландрия - прочут воин, достоен противник.

Царят уважавал смелостта и юначеството и в своите, и във враговете си, затова заповядал да се отнасят към пленни­ка почтително. Балдуин от Фландрия бил затворен в една от крепостните кули, пазачите го виждали, че стои опрян на дебе­лите зидове, с ръце на гърдите, загледан в необятното, към своите земи. Виждала го и българската царица. Неспокойно било сърцето ѝ - Царят по цели дни бил зает с държавните дела, често воювал - с маджарите, с гърците, с латинците. Самотни били нощите ѝ, затова и очите ѝ, и мислите ѝ бягали към зат­ворника в кулата. Хубавец бил той и различен от българите. Косите му били руси, тежки къдрици падали по широките ра­мене на рицаря. Лицето - бяло и въпреки това юначно, очите - сини, горди и тъжни. Само за миг я погледнал, когато го въвели в царската зала, но този поглед изпепелил сърцето ѝ. Оттога­ва нямала покой нито денем, нито нощем, плачела от мъка и болка, от страх и любов. Безумни били мислите ѝ, най-после се решила да пристъпи съпружеската и царската клетва и да му предложи свободата и сърцето си. Изчакала една от безлунните нощи, преоблякла се в дрехите на прислужницата си и съпровождана само от старата си дойка, тръгнала към кулата. Стражите били предупредени и пуснали царската прислужни­ца с храна от двореца.

Развълнувана, трепереща, царицата заговорила за своя­та любов, за своето решение да дари свобода на пленника - ще тръгнат заедно към нейните земи, на границата ще ги чакат нейните верни хора, ще им помогнат да съберат разпилените войски на латинците, той пак ще води своите воини в славни победни битки, а тя ще бъде до него, ще го обича и ще му пома­га. Ще бъдат винаги заедно, ще бъдат щастливи...

Балдуин я гледал смаян, невярващ на очите си. След като царицата замълчала в очакване, надежда и копнеж, той прого­ворил. Бил кратък, откровен и категоричен - отказал да я последва, отказал да я обича - сърцето му било отчаяно, затворено за любовта ѝ, за още битки и измени. На свой ред замълчала и царицата. Стояла като вкаменена, само очите ѝ се променяли. Любовта отстъпвала, дошли отчаянието, мъката, страхът, че измяната ѝ ще бъде разбрана, обидата, че Балдуин я отхвърлил. Ядни думи напирали на устните ѝ, напуснала кулата с разбито сърце. Оттогава дните и нощите ѝ станали още по-неспокойни, любовта ѝ бързо се превръщала в омраза. Седяла до своя царствен мъж, а в мислите си крояла отмъщение. Знаела как да го постигне, познавала добре Калоян. Справедлив и великодушен бил царят, но ядосал ли се, яростта размътвала разума му и бързо се разправял с виновника.

Привършвал царският пир. Болярите се разотивали с пожелания за лека нощ. Царицата паднала разплакана в нозете на Калоян. Ридаейки, заразказвала за срамните предложения на пленника, за обясненията му в любов, за неговото коварство, за своя позор. Калоян слушал с наведена глава, яростта бързо обхващала мислите му. Къде са му били очите? Пак измяна и пак от Константинопол! Той ли не знае?! Та нали от такова коварство си отидоха от тоя свят братята му, славните Асен и Петър? А сега домогвания и към него, към царицата! Не, той няма да го допусне, бързо ще се разправи с изменника, ще го накаже безмилостно, както заслужава. Вдигнал глава Калоян, извикал стражниците... Заповедта му била изпълнена бързо, както винаги.

На сутринта над Царевец се понесла мълвата за смъртта на Балдуин Фландърски. Тайнственост обгръщала тази смърт. Хората поклащали глави и мълчали, но незнайно как се понесла мълвата за невярната българска царица. Появила се дори песен...

Интересен е факта, че дъщерята на цар Калоян-Мария се омъжва за Хенрих (Анри) Фландърски, по-малкия брат на Балдуин Фландърски. След неговото пленяване в битката при Адрианопол през 1205 той поема управлението като регент. По-късно същата година, след съобщението за смъртта на Балдуин, той е коронясан за император. През по-голямата част от управлението си Хенрих воюва с българския цар Калоян и никейския император. Според някои източници, след убийството на Калоян, Анри сключва мирен договор с наследника му — цар Борил. Няколко години по-късно по волята на папата, Анри сключва брак с дъщерята на Калоян — принцеса Мария. Бракът на Анри с Мария не оставя наследник след смъртта му. През пролетта 1216 г. той марширува към Солун, за да се бие от там с Теодор Комнин в Епир, но умира внезапно преди да започне, на 11 юни 1216 г. Предполага се, че е отровен от втората му българска съпруга.

Източници: Книгата Легенди за Търновското царство от Живка Радева  https://bg.wikipedia.org

http://www.strannik.bg

Описание Сума
Дарение BGN
 
 
 
Views: 2838 | Added by: Gret | Rating: 0.0/0

ТЪРСЕНЕ В САЙТА


ГЛЕДАЙТЕ ОНЛАЙН КАНАЛ С ПАНОРАМИ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Generated image

FACEBOOK СТРАНИЦА

Старо Търново

Копирането на материали от "Търново през погледа на дедите ни" в други интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника посредством добре видима хипервръзка-http://starotarnovo.ucoz.com
ДАРЕНИЕ ЗА САЙТА
Generated image

ЧАТ