ТЪРНОВО ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДЕДИТЕ НИ

Сайтът е качен в безплатно уеб пространство, което предполага нежелани реклами, ето начини как да ги блокирате

СТАТИСТИКА

Home » 2015 » September » 6 » Легенда за царската църква Св. Петка
4:12 PM
Легенда за царската църква Св. Петка

    Отново дошли светли дни за българската държава. В Търново царувал велик и благочестив цар - Иван Асен II, синът на стария Асен. Много били неговите победи, прославил и просветил той българското царство, събрал в своя град невиждани съкровища, построил дворци, църкви, манастири, украсил ги богато със злато и скъпоценни камъни, надарил ги със свети дарове. Чул царят, че близо до Константинопол се намират мощите на прочутата св. Петка, и ги поискал за българите. Изпратил послание до латинския император, че е готов да го възнагради богато и пребогато, ако му предаде светите мощи. За тях Иван Асен построил неголяма, но много красива кръстокуполна църква на самия Царевец, до своите палати.
Зарадвали се латинците, че могат да угодят на българския цар, и предали мощите на светицата. Да ги донесе заминал царският довереник епископ Марко, митрополит на Велики Преслав. Из целия път ги съпровождало голямо множество, духовници пеели благодарствени и боголюбиви химни. В Търново шествието посрещнал самият Иван Асен. До него стояли майка му - царица Елена, младата царица Ана, духовници, боляри, народ. Всеки гледал да се докосне до свещената ракла с надеждата, че ще му донесе мир на духа и тялото. Внесли светите мощи в малката църква, а тя цяла грейнала - не от светлината на свещите, не и от златото и скъпоценностите, а от вътрешната светлина, която излъчвала реликвата.

Света Петка станала покровителка на града, в църквата, която носела нейното име, се молело цялото царско семейство, най-ревностен в молитвите си бил Иван Асен - молитвите били неговото оръжие, не обичал да си служи с меч. Веднъж, все за благото на царството, Иван Асен II сключил съюз с латинците. Тогава франки, българи и кумани потеглили да обсаждат гръцките крепости в Тракия. По същото време черна болест косяла хората от другата страна на планината и обезлюдила села и градове. По цели дни се молела царицата за избавление на царското семейство и народа, но смъртта не отминала и нея, и малкия ѝ син, престолонаследника. Грозната вест царят научил, когато бил под стените на Цурулон, и я изтълкувал като Божие наказание. Разбрал Иван Асен посланието на Търновската светица - за мир го е избрал Бог, не за война, изгорил обсадните машини и се върнал в Търнов...

А пред мощите на св. Петка се прекланяли и следващите български царе. Всички благоговеели пред нея, дори турците не посегнали на свещената ракла. Веднага след падането на крепостта верни хора я отнесли в последната българска твърдина Видин, оттам - в Белград, после - в Цариград и Яш.

По време на робството малката църква „Св. Петка“ станала един от символите за възраждането на българското царство. В джамия била превърната, на мястото на някогашния кръст се издигало високо минаре, което често се събаряло. Турците смятали, че причината е в дъждовете и ветровете, ала българите знаели - св. Петка Търновска отново им дава знак, моли Бог да накаже немилостивите разорители на храма и на мястото, където някога живеели техните царе.

Из книгата "ЛЕГЕНДИ ЗА ТЪРНОВСКТО ЦАРСТВО" от Живка Радева

В книгата си "Дунавска България и Балканът" за периода от 1860 до 1879 г. Ф. Каниц пише: " Край тези и други монументални останки от царския дворец на Иван Александър, в който той свикал събор против богомилите и евреите в 1355 година, от „патриаршията“, наричана „Майка на църквите на българската държава“, от църквата „Св. Петка“, въздигната от Цар Иван Асен II на Царевец за съхранение на костите на светицата, запътилият се към Хисар-джамия мюсюлманин минава безразличен като край „ески шелер“ (стари неща)." А Славейков ни разказва в спомените си: " Трябва да е изгоряла черквата или джамията, която се казва по български „Св. Петка”, макар да казва Т.И.Шишков, че я правил Гази Феруз бей в 839 от Хежра хаджи, и Калфа споменува, че я правил Завне Ватал Чит Ферис бег. Аз, според разказа на д-ра Васила Хаджистоянов Берон, като съм гледал черквата, превърната на джамия, забелязъл съм, че е наедно правена: или така, да е изгоряла, че е правена и доизкарана така, или е съсипана по-отнапред, а че после е събирана тъй." В Търновския пътеводител от 1907г. се казава: "Върху основите на царската църква "Св. Петка" е била издигната в 1945 год. джамия с високо минаре."
Д-р В. Берон пише: "Разказваше се при това между българите, че Света Петка ходатайствала предъ Бога за да накажи немилостивите разрушители /разорители на храмъ ней посветенъ и дето в него почивали светите ѝ мощи.

 

Описание Сума
Дарение BGN

Views: 269 | Added by: Gret | Rating: 0.0/0

ТЪРСЕНЕ В САЙТА


ГЛЕДАЙТЕ ОНЛАЙН КАНАЛ С ПАНОРАМИ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Generated image

FACEBOOK СТРАНИЦА

Старо Търново

Копирането на материали от "Търново през погледа на дедите ни" в други интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника посредством добре видима хипервръзка-http://starotarnovo.ucoz.com
ДАРЕНИЕ ЗА САЙТА
Generated image

ЧАТ