ТЪРНОВО ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДЕДИТЕ НИ

Сайтът е качен в безплатно уеб пространство, което предполага нежелани реклами, ето начини как да ги блокирате

СТАТИСТИКА

Home » 2015 » April » 23 » Легенда за Шишмановото дърво
4:19 PM
Легенда за Шишмановото дърво

Преди да напусне крепостта и да тръгне на открит бой с турците, цар Иван Шишман обиколил и разгледал за последно своята престолнина. Крачка след крачка все по-голяма мъка засядала в сърцето му. Усещайки неизбежния край на обичното си царство, той тъгувал за своя народ, защото идвали тежки дни на страдание и големи изпитания. Обронил глава цар Иван Шишман и се спрял пред тайния проход, където го чакали верните му хора. В ръката на владетеля догаряла факла, превръщайки се в главня. Въздъхнал тежко царят, забил я с всичка сила в земята и прошепнал: “Когато тази главня покара зелени листа, тогава пак ще има БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО!”. Чули за тази прокоба търновци и изтръпнали от ужас. Не след дълго лошите предчувствия се сбъднали: предател отворил една от портите на крепостта и черният облак на турските потери обвил до задушаване цяло Търново. Всичко било подложено на огън и сеч, дошъл краят на Търновското царство. Мъка и безнадеждност сковали сърцата на търновци. Не се чул вече звън на църковни камбани. На мястото на църквите, духовни убежища за изстрадалия народ, се вдигнали джамии, а по Царевец заживели турци. А главнята, забита от цар Иван Шишман близо до свещената църква “Света Петка”, пораснала и се превърнала в дърво, но голо, сухо и черно. Последните думи на царя се предавали от уста на уста, от баща на син и от дядо на внуче. Поколения наред гледали с надежда всяка година към дървото, а когато остарявали, се молели избавление да има поне за техните деца. Всяка пролет жадни погледи, изпълнени с мъка и вяра, се впивали в едничкия обект на молитвите им.
Така минавали години…година след година, след година. И чудото станало. Една пролет дървото се събудило за живот. От почернелите му сухи клони покарали свежи зелени клонки, бързо наедрели, появили се зелени листенца. Раззеленило се дървото над развалините на древната крепост, а сред търновци настанало всеобщо въодушевление – радвали се хората, защото вярвали, че идва краят на мъките им, идва краят на робството. Така предсказанието на цар Иван Шишман се сбъднало – цъфнала изгорялата главня, събудило се за нов живот БЪЛГАРСКОТО ЦАРСТВО!

Из “Легенди от Търновското царство” Ж. Радева

Според друг вариант на легендата пророчеството е изречено към изсъхнал вековен бряст преди падането на крепостта Царевец. И в 1877г. хората в града с учудване забелязали, че брястът взел да се разлиства и зеленее, и си шепнели на ухото знаменателни думи. Уплашените суеверни турци отсекли дървото и засипали мястото с вар. Но след Освобождението, когато турската махала на хълма била разрушена и премахната, брястът отново пуснал млада издънка от дълбоките си корени. Легендите са си легенди, но е факт, че такова дърво наречено Шишманов бряст е същестувало на около 150м северно от сегашния патриаршески храм, непосредствено до останките на дворцовия комплекс в крепостта Царевец и се е виждало от целия град. По свидетелство от XVII век на българският католически архиепископ и книжовник от Чипровци, автор на първата история на България и един от инициаторите на Чипровското въстание, Петър Богдан Бакшев за джамията в крепостта Царевец:
„Само един дялан от камък кладенец на двора изглежда да е от старо време. До него се зеленее величествен бряст, на който е прикован надпис: „Това дърво да се пази!” Тоя бряст е свързан с трогателна легенда. Кога да падне Търново под турците, брястът изсъхнал. Цар Шишман при избягването си из Царевец казал: „Когато този бряст пак се раззелени, българите ще се избавят от турското робство и България ще се възроди.” За вековният знаменателен Шишманов бряст свидетелства и Иван Вазов след негово посещение в Търново през 1902 и 1905г: „.. ето заклетий от Шишмана бряст на Царевец, след петвековно съхнене внезапно разлистил се, за да обади настъпилото освобождение от турското иго ...”. Поетът го увековечава в поемата „Шишмановий бряст”.
На снимката- Край Шишмановият бряст на 20 май 1918г. По снимката на табелата се разчита: "Ограда, построена по заповедъ на ... ФЕРДИНАНДЪ 1и царъ Български за запазване това дърво , местното предание за което говори, че: Когато Българский Царъ Иванъ Шишманъ напущалъ крепостта "Хисаря" обсадена отъ Турците, вземалъ една ... брястово дърво.........."
Около средата на XX век всички брястове в град Велико Търново умират поради заболяване и мястото постепенно е забравено.
Кой знае, може легендарният Шишманов бряст в крепостта Царевец отново да пусне някога пророческа издънка от вековните си корени ...
Източник: http://strannik.bg/o/5546/shishmanov-bryast

 

Описание Сума
Дарение BGN

Views: 591 | Added by: Gret | Rating: 0.0/0

ТЪРСЕНЕ В САЙТА


ГЛЕДАЙТЕ ОНЛАЙН КАНАЛ С ПАНОРАМИ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Generated image

FACEBOOK СТРАНИЦА

Старо Търново

Копирането на материали от "Търново през погледа на дедите ни" в други интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника посредством добре видима хипервръзка-http://starotarnovo.ucoz.com
ДАРЕНИЕ ЗА САЙТА
Generated image

ЧАТ