ТЪРНОВО ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ДЕДИТЕ НИ

Сайтът е качен в безплатно уеб пространство, което предполага нежелани реклами, ето начини как да ги блокирате

СТАТИСТИКА

Home » 2015 » April » 22 » Предателство отваря вратите на непрестъпната крепост Царевец. Легенда за Жидов гроб.
8:21 PM
Предателство отваря вратите на непрестъпната крепост Царевец. Легенда за Жидов гроб.

Всички историци са категорични, че крепостта Царевец навремето е била непревземаема и не би могла да падне без предателство. Пише го и в Похвалното слово за Евтимий от Григорий Цамблак. Три месеца се водели жестоките боеве за славния Търновград. Жителите на столицата отбранявали града си от Сюлейман Челеби – сина на султан Баязид. Отбраната на крепостта ръководел Патриарх Евтимий. И точно когато турците почти се предали и решили да си тръгнат, за да се върнат по-добре подготвени, се появил предателят.

ЛЕГЕНДАТА ЗА ПРЕДАТЕЛСТВОТО

Според легендата Сюлейман обявил награда за този, който му помогне да превземе Царевец. И дочакал. Един ден някой подпалил къщите в крепостта и докато хората тичали да гасят пожарите, предателят пуснал турчина и хората му през Френкхисарската порта на Царевец. Турците нахлули в крепостта, грабили, безчестили и палили. Към Янтра тръгнали потоци българска кръв. Сюлейман гледал всичко това, бил доволен, че е превзел твърдината на българите, и чакал те сами да му предадат главния ключ на крепостта.
Когато всичко приключило, жидът (евреинът) отишъл при Сюлейман, за да си вземе наградата. Сюлейман Челеби обаче казал: “Щом предаде своите, ще предадеш и мен” и заповядал да му отрежат главата. Обезглавеният труп скочил, затичал се, защурал се по урви и ярове, докато не паднал в дълбока яма, пълна с отровни змии. Орли и орляци разкъсали тялото. Оттогава това място се нарича Картал баир, или Орлов връх. Българите му казват още Орловец.
Когато жидът бил посечен и Челеби отминал, главата внезапно се затресла, очите замигали и оставяйки облак прах след себе си, главата тръгнала да търси тялото си. Докато обикаляла трапища и урви, след нея грачели врани и джавкали псета. Но тя намерила трупа си. Другият вариант на легендата казва, че когато бил посечен, жидът взел главата си под мишница и хукнал да бяга. Тичал, докато стигнал далечно и пусто място и там паднал. Това място било Картал баир. Наречено било така, защото там живеели само орли. Краят е един и същ – понеже земята не искала да приеме предателя, много години след това останали да се белеят костите. Хората, които минавали покрай тях, казвали: „Проклет да е!” и хвърляли камък. Грамадата растяла и растяла и… според някои от търновските археолози и изследвачи на старините доскоро на Картала е имало знак, който указвал и доказвал, че легендата е вярна.

ЕВРЕИТЕ В ТЪРНОВО

Старите изследвачи Васил Берон, Моско Москов и Карел Шкорпил говорят за съществуването на Еврейски квартал на западния склон на Трапезица. Еврейското гробище вече е останало под гара Трапезица и според повечето археолози и историци то е било разбито, когато правили гарата.
Две идеи съществуват за гробовете, разкрити при разширението на месокомбината във Велико Търново. Според Никола Ангелов там се намира големият градски некропол на Търново. Погребенията били богати, със златни накити и сърма. Това доказвало, според археолога, работил 60-те години на миналия век, че погребенията са християнски. Според колегата му Константин Тотев обаче това са точно еврейски погребения. Той е категоричен в това, защото преди 10 г. заедно с Иван Чокоев, шефа на химическата лаборатория на Регионалния исторически музей, работили над некропола на „Св. 40 мъченици” и попаднали на погребения със златотъкан текстил. Тогава двамата се заровили в публикацията на Никола Ангелов, отпечатана в Годишника на търновския музей. Там той говорил за гробове до бившата фабрика “Лъв”, западно от гара Трапезица. Те са разкрити при спасителни разкопки и става въпрос за 20-ина гроба. Двамата изследователи също правят няколко публикации и допускат в тях, че вероятно в подножието на Трапезица има некропол, свързан с еврейския обред. Намерените накити в гробовете и изпънатите ръце на телата дали основания за подобни изводи. Според Константин Тотев обаче категоричните изводи могат да бъдат направени едва след извършването на планови и добре обезпечени разкопки, и то при условие, че там бъде открита синагога. На няколко пъти в тези 10 години се е стигало до подготвителни разкопки, но археологически редовни разкопки така и не били направени.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА
http://www.borbabg.com

 
Описание Сума
Дарение BGN

Views: 1698 | Added by: Gret | Rating: 0.0/0

ТЪРСЕНЕ В САЙТА


ГЛЕДАЙТЕ ОНЛАЙН КАНАЛ С ПАНОРАМИ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Generated image

FACEBOOK СТРАНИЦА

Старо Търново

Копирането на материали от "Търново през погледа на дедите ни" в други интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника посредством добре видима хипервръзка-http://starotarnovo.ucoz.com
ДАРЕНИЕ ЗА САЙТА
Generated image

ЧАТ